Chiliodling – 23 dagar efter sådd

Det har idag gått 23 dagar sedan första omgången chilifrö hamnade i rotningskuberna. Över lag ser det ut som om plantorna trivs bra i sin miljö. Odlingsstationen gjorde också att de fick ett mer permanent hem med optimal belysning och självbevattning.

Innan leverans av odlingsstationen använde jag några dagar en temporär lösning som bestod av en zink hink och en 6500K lågenergilampa. Allt material för den temporära lösningen fanns redan hemma så det gick snabbt att ge plantorna lite extra belysning. Resultatet, en halvful DIY lösning men den fungerade bättre än inget.

Igår var det så dags för den första omskolningen där både batch 1 & 2 hamnade i plastkruka. Rötterna hade börjat söka sig utanför rotningskuberna och karaktärsbladen fanns på samtliga plantor. De som såddes 10/1 fick en lite större kruka på 11x11cm då effekten på den temporära lösningen inte var tillräckligt hög, vilket resulterade i lite högre och rangligare plantor. Dessa kunde nu planteras om lite djupare och det såg genast mycket bättre ut.

De som hamnade i rotningskuberna 16/1 fick nöja sig med en 6x6cm kruka då de över lag var något mindre.

Nu står det totalt 10 krukor i odlingsstationen och gottar sig i belysningen. Tanken är att komplettera med ytterligare två krukor då jag lyckades komma över några fröer från en av de mest sällsynta chiliplantorna i världen, Pink Tiger. Pink Tiger ser lite annorlunda ut mot övriga chili, då färdig frukt blir gräddfärgad med lila och/eller rosa nyanser. Denna tillsammans med Raindrop utgör de 2 starkaste som jag planterar i år. Det får ju inte bara vara starkt, utan det ska vara gott att äta också.