Chiliodling – val av produkter

För en novis är det mycket ny information att ta in kring odling av chilipeppar men det är samtidigt det som är kul, att lära sig nya saker. Som i det tidigare inlägget så spenderas nu en hel del tid på diverse forum, Facebook grupper och webbsidor för att ta del av all den kunskap som finns i ämnet.

Alla har vi olika förutsättningar och idéer kring odling av chilipeppar. Jag själv, har efter ett antal timmars granskande av olika produkter kommit fram till vad som passar mig/oss bäst. Det finns ju trots allt en viss M som också ska vara med på noterna om vad som är snyggt och vad som får lov att stå framme synligt. Då jag har för avsikt att initialt ha odlingen framme på diskbänken valde jag en produkt som enligt min egen uppfattning skulle accepteras. Beställningen gjordes och efter att jag hämtat ut den, packat upp och kopplat in den, passade jag på att höra med henne i förbifarten om den var tillräckligt snygg för att stå där den stod. ”Snygg…?” svarade hon och lyfte på ena ögonbrynet. Jag tolkar det iallafall som ett JA eftersom den inte blev förvisad till förrådet. 🙂

Växtbelysning (och lite annat)
Det finns många tankar och idéer kring det här med vilken typ av belysning som ska användas för att driva upp och underhålla plantorna optimalt. Vissa tycker om LED, andra föredrar lågenergilampor och vissa väljer lysrör. Men det stannar inte riktigt där. Till ovan val kommer sedan diskussioner om vilken effekt, färgtemperatur och antal lux/lumen man bör ha på belysningen. Åter igen är det förutsättningarna som styr valet. I mitt val var det plats, utseende och funktion som hade den avgörande faktorn. Valet föll på en odlingsstation från engelska Garland. 62x40cm, dubbla T5 24W lysrör som ger ca 21700lux (via iOS app) och färgtemperatur på ca 6400K. Detta tillsammans med en självbevattningsbricka (genom kapillärkraft) med vattenreservoar om 8 liter och en timer, styrd genom Telldus Net, gör att bevattning och belysning i princip sköter sig själv. Att Telldus:en även kan ta in värden från vissa trådlösa temp-/hygrometrar gör att jag även har bra koll på hur mina plantor trivs.

Odlingsmedia, näring och mineraler
På samma sätt som att välja belysning så finns det massor av val avseende jord eller odlingsmedia. Jag valde rotningskuber från Root Riot pga rekommendation och hittills har de presterat bra. 10 av 10 har tittat upp och verkar trivas ypperligt. De närmsta alternativen till dessa är Rockwoolkuber, torv- eller kokosfiber briketter. Åter igen är det tycke och smak som gäller. Förutom odlingsmediat finns här sedan en uppsjö av olika näringsämnen och mineraler man kan tillsätta. Jag kör hittills på Formulex växtnäring men om det har någon effekt är svårt att avgöra. Ett test mellan 2 plantor, en med, och en utan tillsatt näring skulle kunna vara ett projekt att göra i framtiden.

I samband med beställningen av rotningskuberna passade jag även på att ta hem lite Perlite att blanda ner i jorden som ska användas vid omskolningen. Perliten ska tydligen tillföra både luft och dränering till jorden, samtidigt som den har en bra vattenhållande förmåga. Åter igen har jag inget att jämföra med men vi kör på detta i år.

Minidrivhus, odlingsbrätten och värmemattor
Nu är det ju så att man inte egentligen inte behöver alla dessa produkter bara för att driva upp ett frö till planta. Vissa nöjer sig t.ex bara med lite jord från naturen, en glasburk med lock för att kunna reglera luftfuktigheten och ett lämpligt fönster i söderläge. För många av oss andra finns det åter igen allt för många produkter att välja mellan. Jag körde själv på några minidrivhus med pluggbrätten lämpade åt Root Riot samt en värmematta för att få upp temperaturen till ca 29 grader. De första dagarna stod rotningskuberna bara i fönsterbrädan ovanför elementet men det var i samband med inkopplingen av värmemattan som det verkligen tog fart. Omgång 3 (för jag körde en minikomplettering den 16 Januari) som startar om några dagar, kommer att ha värmematta från start så där kan jag snabbt jämföra resultat.