Guidad åtkomst – perfekt för oss med småbarn

Apple har en smart funktion i iOS som de kallar Guidad Åtkomst, som många småbarnsföräldrar dessvärre inte känner till.

För oss med barn händer det ibland att man lånar ut sin telefon till de små för att ändra fokus vid t.ex läkarbesök, långresor eller andra tråkiga eller trötta stunder.
Bilder, Youtube, Pippi Långstrumps Villa Villekulla eller Pekbok för småbarn-apparna kan då vara räddningen, iaf till de små fingrarna antingen hittar hemknappen eller ännu värre börjar radera bilder från telefonen.

Guidad åtkomst ger en möjlighet att aktivera och begränsa vad man får lov att göra i de specifika apparna. Samtidigt inaktiveras hemknappen, volymknapparna samt på/av-knappen. Guidad åtkomst ger en även möjlighet att rita upp och justera områden som barnen inte får lov att ändra eller göra justeringar i. Detta kan vara allt i från att söka innehåll, ändra i menyer till att skicka vidare eller ta bort bilder.

Funktionen för Guidad åtkomst aktiveras under inställningar (Allmänt, Hjälpmedel, Guidad Åtkomst) och här ställer man även in det lösenord som måste knappas in för att stänga av funktionen. Viktigt är bara att man väljer ett lösenord som är lätt att komma ihåg men tillräckligt svårt för de små.

Aktivering och avaktivering i de specifika apparna görs genom att man snabbt trycker tre gånger på hemknappen. Första gången man aktiverar funktionen i en app så dyker bilden upp där man har möjlighet till att skapa de områden som ska avaktiveras. Man hittar även ytterligare Alternativ för justering av t.ex tangentbord, rörelse och tryck. När man känner sig nöjd med inställningarna trycker man på Starta och lämnar sedan över telefonen i lite mer kontrollerat skick och utan att appen kan stängas av eller ner.