PROVKÖRNING SOM GÖR SKILLNAD

Igår blev det en tur ner till Malmö för provkörning av en ny ”liten” bil till familjen. Jag har länge sneglat på Mini (även provkört dem förut) som ett alternativ till den bil jag kör i dagsläget, men det är där det har stannat, alltså vid att bara snegla. Igår var ändamålet med utflykten att ta reda på om Mini kan vara ett seriöst alternativ till den uppsjö med märken och modeller det finns att välja och vraka mellan.

Vi är alltså på jakt efter en ”mindre” andrabil då vi har en större variant (läs SUV liknande) sedan tidigare som nyttjas när vi ska iväg på semester eller till släkt och vänner. Denna andrabil som vi nu söker ska vara praktisk, dvs även denna ska primärt kunna transportera bilbarnstol, barnvagn och allt annat man måste ha med sig som småbarnsföräldrar. Det är tydligen inte viktigt med tillägg som GT, GTI, R eller S som förstaval, bilen ska tydligen vara mer praktisk än fräck och snabb. Tidigare har dock i Minis sortiment, versioner med S i namnet lockat mest, men av praktiska och plånboksvänliga skäl så tittade vi denna gång på den lite större minin, Countryman. Inte för att Mini är en billig bil men den blir dock billigare utan S på bakluckan.

Man blir faktiskt förvånad över hur mycket denna ”lilla” (får nog snart sluta kalla den liten) bil rymmer. Chassit till barnvagnen (Brio Smile) får utan besvär plats då man har ett extra bagagerumsgolv som är uttagbart. Antar att de flesta kommer att låta detta ligga på hyllan i garaget för att få lite extra utrymme. Andra praktiska detaljer är att baksätet både är fällbart och går att justera i längsled. Jag, som är 190cm lång kan sitta bakom mig själv, kanske inga längre sträckor, men det går. I framstolen sitter man stadigt i sportstolarna med gott om utrymme till taket och med god plats till ev. passagerare. ISO-fästen och 5 stjärnor i EURO NCAP talar också väl för bilen.

Provkörningen var en trevlig upplevelse. 98hk är kanske inget man imponerar polarna med, men motorn kändes ändå inte slö utan tuffar på bra. Känslan i styrningen och växellådan påminner mycket om koncernsystern BMW och är klanderfri. Mini har även slängt in en sportknapp som ska styva upp styrningen och ge snabbare gasrespons men hur mycket det påverkar körningen är svårt att uppskatta under en snabb provkörning. Just den bil vi tittar på, en Mini Countryman One Sport Lane, kommer välutrustad med bl.a. sportstolar med halvskinn, multifunktionsratt med farthållare, regnsensor, klimatautomatik, sportläderratt, dimljus och 16″ alu-fälgar. Minin står nu högt på listan över de bilar vi väljer mellan.

För att komma tillbaka till rubriken i detta inlägget så har BMW just nu en drive där varje provkörning genererar 100kr i donation till Barncancerfonden. Varför inte ta och låna ut någon timme av din tid och prova någon av alla bilar som ingår i koncernen? Om inte för din egen skull, så för att det gör skillnad.