Batteridriven julbelysning trådlöst över 433,92Mhz? Absolut!

Nu när det börjar närma sig jul så är det ju av tradition att man ska plocka fram adventsljusstakar, julstjärnor och julbelysning. Den sistnämnde är sedan några dagar redan på plats utomhus och sköts numera per automatik genom Nexas fjärrstyrda ip-klassade mottagare. Med koppling genom en Tellstick (Net) och deras Telldus Live kan man bl.a schemalägga och styra via mobil/surfplatta/webb de allra flesta lampor och enheter i hemmet.

Min sambo M som verkligen älskar julen, var i år ganska tidigt ute och skaffade nya julsaker till hemmet. I hallen står numera två mellanstora vita plåthus med perforerad plåt med batteridrivna ljusslingor i. Jag kan absolut hålla med om att det blir en mysig stämning här hemma på kvällarna med dessa tända, men jag har sista tiden börjat störa mig ordentligt på dem. Julbelysningen i dem har nämligen tre lägen: Av, Timer eller På. Det framgår dock inte, varken på förpackningen eller batteriboxen, hur lång tid denna ”timer” ska lysa. Jag tycker nog snarare att det är följande lägen som gäller: Av, På och På. Det är precis detta som irriterar mig. M brukar tända upp dessa när det börjar mörkna men av någon anledning så släcker de alltså aldrig ner…

Trött på att varje kväll/natt behöva masa mig ur sängen för att, öppna luckan på det lilla plåthuset, släcka den förbannade belysningen (som borde sköta sig själv!) för att sedan stänga om det lilla huset för att W inte ska dit och ställa till oreda morgonen efter, till sist åter bege mig tillbaka till sängen.

Något behövde göras för att få bukt på detta ”jätteproblem”! 🙂

Jag har sedan W var liten, batteridrivna LED lampor (då tjänstgörande som skötbordsbelysning) från Nexa som numera inte används. Efter mätningar på båda enheternas kretskort, visar det sig att julbelysningen och LED:erna använder samma volttal mot lamporna, vilket då inte begränsade min lösning på problemet.

Lösningen fick bli en fjärrstyrd batteridriven julbelysning som kan kommunicera trådlöst med Tellstick Net över 433,92Mhz. Perfekt, eftersom denna då kan schemaläggas och styras precis så som jag själv vill ha det. Den manuella styrningen (av/på) är fortfarande intakt om det av någon anledning inte skulle gå att styra det trådlöst/fjärrstyrt.

M, som troligen inte alls har uppfattat detta som problem, kommer troligen sucka och himla med ögon när hon får reda på min skapelse. Själv är jag enormt nöjd, framförallt eftersom man åter igen fick möjlighet att plocka fram voltmeter, lödkolv, verktyg m.m. Tråkigt nu bara att Nexa verkar ha slutat sälja dessa. Mina två alster blir nog tyvärr de enda i sitt slag.