Trådlös laddning – QI

Hur många gånger har man inte önskat sig trådlös laddning av diverse prylar när man ser att ormbona som bildas på golvet bara blir större och mer komplexa? Jag har svurit otaliga gånger över hur sladdar kan lyckas trassla ihop sig som de gör. Finns det en chans till att en sladd trasslar in sig eller snor sig, så gör den det. Det bara är så.

Vem blir då inte gladare än jag, när man efter att ha suttit och spenderat timmar på Ebay och tittat efter nya prylar, hittar trådlös laddning till mobilen. Genast sticker tankarna iväg på användbara ställen där det bara hade varit att lägga ifrån sig mobilen och den hade börjat ladda, utan sladd, utan trassel, bara trådlöst. Så en laddare och ett skal till iPhone 5 beställdes och igår trillade avin äntligen ner i brevlådan.

Min sambo M verkar inte förstå tjusningen i att slippa ha sladdar överallt. Hon tittade på paketen som låg där på bordet, tittade på mig, tittade på paketen, himlade med ögonen och frågade sedan om det var livsviktiga prylar att ha. Jag började genast förklara möjligheterna med att integrera laddare i möbler, bilar och sängbord för att smidigt bara kunna lägga ifrån sig mobilen och laddning påbörjas. Man kan väl ganska enkelt konstatera att vi inte är på samma nivå vad gäller dessa ”livsviktiga” prylar.

Tekniken bygger på att man har en laddare som man ansluter till en strömförsedd usb port. Detta kan vara din dator, en mobilladdare, usb porten på din tv eller i princip vilken enhet som helst bara den har en usb port som matar ut 5V. För just min telefon (iPhone 5) krävs också en mottagare som i mitt fall är ett fodral/skal där allt är inbyggt i. Det finns även separata adaptrar men då känns det som man åter igen måste tillföra något varje gång man behöver ladda telefonen. På marknaden finns just nu två standarder för trådlös laddning: QI och Powermat. De produkter jag köpte är QI då jag anser att utbudet är betydligt bättre. Vissa telefoner som LG Nexus 4/5, HTC 820 och Lumia920 har redan fullt QI stöd integrerat och där behöver man inget extra utöver själva laddaren. När enheterna väl är på plats lägger man bara ner telefonen på laddaren och så startar laddningen. Bara att kunna ladda mobilen utan sladd har en stor wow-faktor, men att telefonen även klarar laddning upp till 10mm ifrån laddenheten gör det hela ännu roligare.

Min tanke med detta är att på t.ex. skänken i vardagsrummet, fräsa ur en del av skivans undersida för att kunna integrera laddaren så att man från ovansidan inte märker att den finns där. Tänk själv att komma hem och lägga av sig nycklar och mobil och telefonen sätter igång och laddar sig själv. Arbetet framåt nu blir först att undersöka hur långt ifrån varandra enheterna kan vara, när man som i mitt fall har trä som material mellan dem. Jag kommer att testa mig för med MDF och successivt arbeta mig fram till det avstånd där laddning fungerar. En viktig aspekt i detta är dock att kolla så att inte enheterna blir så pass varma att de riskerar bli brand i materialet omkring dem.

I helgen blir det att bege sig ut i ”verkstan” och testa.